Jaké nakoupit ? Suché ? Mokré ?

O tom, jestli a jak sušit dřevo, se po internetu píšou ságy. A není nad vlastní zkušenost !

Když v lese porazím strom, (a není to slovní obrat) já to dělám 🙂 ), tak odborná literatura tvrdí, že může obsahovat až 60 % vody. Tak si to představte, stojí před Vámi poleno buku, a jeho objem je zhruba nad polovinu výšky samá voda.

Většina výrobců kotlů nebo krbových kamen doporučuje, aby dřevo bylo vysušeno na max 20 % obsahu vody. ALE to je stále poleno, které je do 1/5 výšky samá voda. Pod 20 % je vlastně velmi těžké dřevo k topení vysušit, musíte ho nařezat, naštípat a trvá to 2-3 roky.

Když topíte dřevem s vyšším obsahem vody, děje se několik nepěkných věcí.

Zaprvé, nehřeje to. Respektive hřeje to a voda odpoařující se v hoření odvádí teplo. Dá se zapálit i hromada čertvých větví po těžbě topolu černého, ze kterého voda jen odkapává. Syčí to, páří se jak z Temelína, ale dá se to spálit. Teplo žádné. Většina topidel není na takové palivo stavěná a nefunguje = netopí, dehtuje, zanáší se komín, praská šamot atp.

Zadruhé, spalování při nízkých teplotách s vyšším obsahem vody podporuje tvorbu sazí a dehtu. Takže komín dostává zabrat, zanáší se a hrozí reálné riziko požáru v komíně. To tak prostě jednou trochu víc zatopíte, a saze a dehet v komíně chytnou. Z komína se stane raketový motor, oheň šlehá vysoko nad dům, většinou shoří vložka komínu, přehřívá se komínové těleso, praská a hrozí, že chytne dům.

Zatřetí, spálíte spoustu paliva navíc. Klidně o 1/3. To už je rozdíl, jestli kupovat na rok 6 nebo 9 metrů, ne ?

Některé zkušenosti se z našich domovů vytratily, třeba ta, jak připravit a usušit dřevo na topení. Postup má prakticky tyhle 3 části:

Nakrátit (nařezat). Většina krbovek polkne bez problémů 33 cm dlouhé poleno. Má to jeden praktický důvod, je to jedna třetina z metru. A metr byl odjaktěživa tak akorát míra na změření a manipulaci dřeva z lesa k domům. Jsou i výrobci, co dělají kamna na 25 cm polínka. Některé krby polknou i 50 cm poleno. (A pořád je to zlomek 1 metru, že ?).

Naštípat. Čím větší plochu polínko dostane, tím lépe vyschne. Ale zase pozor, pokud má poleno menší stranu než 10 cm, riskujeme rychlé shoření. To se na něco hodí (třeba ve sporáku), ale pro dlouhé a pomalé hoření v krbovkách je lepší větší (pomaleji hořící) poleno.

Usušit. Jak ? Hlavní faktor podle mých zkušeností je – zamezit, aby dřevo zmoklo a zařídit přístup vzduchu a průvan. Uložení dřeva do dřevníku, pod stříšku, nebo jen na paletu a přehodit tabulí plechu a zatížit. Každý podle gusta. Není podmínkou, aby do dřeva pražilo letní slunce, podstatný je ten průvan. Takže například i poctivě srovnané (utažené)  naštípané dřevo je taky trochu špatně. Musí dýchat.

V Bavorsku je oblíbený opačný způsob – naštípat v metrech, sušit a potom před sezónou dřevo nakrátit (nebo v průběhu sezóny). Výhoda ? Z metrovým dřevem se poněkud lépe / efektivněji manipuluje.

Každou z těchto částí za Vás může udělat Váš dodavatel dřeva. A pokaždé Vás to bude něco stát. To, že drvoštěp dřevo nakácí, nakrátí a naštípe, to je téměř samozřejmost. S usušením to tak jednoduché není. Jednak to vyžaduje poměrně velké prostory (zastřešené), druhak to trvá (rok dva) a zatřetí je to několik manipulací navíc (a tím i náklady =  cena).

Praktická zkušenost je, udělat si takové ukládací prostory, které jsou trojnásobkem roční spotřeby. Důvodem je, aby dřevo mohlo schnout 3 roky. ROční kapacita může být i menší, protože dřevo bude suché =  bude víc hřát. Každou zimu potom připravujete dřevo, které budete topit za 2 sezóny. V praxi to znamená, že si koupíte / ukutíte 3 dřevníčky na cca 2 prostorové metry, obestavíte si s nimi dům a postupně je plníte a vyprazdňujete. Nebo jeden velký, se s třemi oddíly. Podle dispozic a možností.

A teď přijdte ten zlatý vrchol. Když máte takhle připravenou skladovací a sušící kapacitu, tak se nemusíte zabývat tím, jaké dřevo (suché / mokré) na Vás letos zbyde. Prostě si ho koupíte levněji a usušíte si ho sami.

Krásný krbařský rok 2019.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *